Παράταση υποβολής αιτήσεων έως 30/09/2024

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

«Γλωσσομάθεια για όλους σε 1-4 γλώσσες (τουρκικά, αλβανικά, σέρβικα, βουλγάρικα) – Μοριοδοτούμενο εξ αποστάσεως σεμινάριο»

Εισαγωγή

Το ΚΕΔΙΒΙΜ-ΔΠΘ διοργανώνει Εκπαιδευτικό/Επιμορφωτικό Πρόγραμμα με τίτλο: «Γλωσσομάθεια για όλους σε 1-4 /γλώσσες (τουρκικά, αλβανικά, σέρβικα, βουλγάρικα) – Μοριοδοτούμενο εξ αποστάσεως σεμινάριο» από 15/10/2024 έως 15/7/2025 με Eπιστημονικό και Ακαδημαϊκό Υπεύθυνο τον Επίκουρο Καθηγητή Ιστορικής Γλωσσολογίας κ. Ασημάκη Φλιάτουρα.

Σκοπός του προγράμματος

Ο στόχος του μοριοδοτούμενου προγράμματος είναι η πρώτη επαφή ατόμων ανεξαρτήτως εκπαιδευτικού υπόβαθρου (απόφοιτος δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης) και εργασιακού/ακαδημαϊκού πεδίου, με γλώσσες του ευρύτερου χώρου της Μεσογείου και των Βαλκανίων στην πρότυπη μορφή τους, με τρόπο απλό, κατανοητό και πολύπλευρο. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει την έναρξη εκμάθησης μέχρι περίπου και το επίπεδο Α1-Α2 σε μία έως και τέσσερις γλώσσες: τουρκική, αλβανική, βουλγάρικη και σερβική (το πλήθος των γλωσσών εκμάθησης επιλέγεται από τον εκπαιδευόμενο). Εκτός από τη γνωριμία με τη δομή της εκάστοτε γλώσσας, θα γίνει ιδιαίτερη αναφορά στα συστήματα γραφής που αξιοποιεί κάθε γλώσσα, στα πολιτισμικά στοιχεία που προκύπτουν μέσα από τη γλωσσική μελέτη αλλά και στις σχέσεις που αναπτύσσει η κάθε γλώσσα με την ελληνική (κυρίως μέσω του δανεισμού). Το πρόγραμμα διαρκεί 9 μήνες και διαρθρώνεται σε 4 παράλληλες ενότητες:
Ενότητα 1: Εισαγωγή στην τουρκική γλώσσα

Ενότητα 2: Εισαγωγή στην αλβανική γλώσσα

Ενότητα 3: Εισαγωγή στη βουλγαρική γλώσσα

Ενότητα 4: Εισαγωγή στη σέρβικη γλώσσα

Ο κάθε εκπαιδευόμενος θα μπορεί να επιλέγει όσες γλώσσες επιθυμεί (από μία έως και τέσσερις) και μετά την επιτυχή ολοκλήρωση θα του απονέμεται πιστοποιητικό επιμόρφωσης στην αντίστοιχη ενότητα του προγράμματος.

Αναγκαιότητα του προγράμματος

  • Η γλωσσογνωσία ως προϋπόθεση στην αγορά εργασίας για οποιοδήποτε αντικείμενο απαιτεί τη γλώσσα ως επικοινωνιακό εργαλείο.
  • Ο αποστιγματισμός λιγότερο διδασκόμενων και δημοφιλών γλωσσών, η γνώση του ιστορικού/πολιτισμικού κεφαλαίου βαλκανικών/μεσογειακών γλωσσών και η διάχυσή τους στη σύγχρονη πολυπολιτισμική κοινωνία, με απώτερο στόχο την γλωσσική και πολιτισμική προσέγγιση γειτονικών λαών.
  • Η αναβάθμιση των υποβαθμισμένων ανθρωπιστικών επιστημών κυρίως υπό το πρίσμα της διεπιστημονικής προσέγγισης.
  • Η καινοτομία, καθώς, πέρα από το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένα άλλο σχετικό πρόγραμμα πολλαπλής γλωσσομάθειας λιγότερο διδασκόμενων και δημοφιλών γλωσσών που συμβάλλει στην εκδημοκρατικοποίηση της γλωσσομάθειας μέσα από την εκλαϊκευτική προσέγγιση και την υιοθέτηση σύγχρονων εκπαιδευτικών  εργαλείων, όπως πολυτροπικά κείμενα, οπτικοακουστικό υλικό (λ.χ. γελοιογραφίες, βίντεο, εικόνες κλπ.) και παιχνιδοποιητικές δράσεις (λ.χ. κουίζ, σταυρόλεξα κλπ.)
  • Η παροχή προτύπων εκπαίδευσης στο εκπαιδευτικό κοινό και η παροχή ερεθίσματος για μετάδοση της αποκτούμενης γνώσης στην κοινωνία (οικογένεια, φιλικό περιβάλλον κλπ.) και τη σχολική εκπαίδευση, ειδικά σε περιοχές διαπολιτισμικού χαρακτήρα, όπως η Θράκη και η Β. Ήπειρος.

 

Μαθησιακά αποτελέσματα:

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος οι εκπαιδευόμενοι/ες αναμένεται:

(α) να γνωρίσουν τη δομή και το αλφάβητο της εκάστοτε γλώσσας,

(β) να γνωρίσουν τα πολιτισμικά στοιχεία που προκύπτουν μέσα από τη γλωσσική μελέτη αλλά και τις σχέσεις που αναπτύσσει η κάθε γλώσσα με την ελληνική (κυρίως μέσω του δανεισμού).

(γ) να λάβουν πιστοποίηση βασικών γνώσεων σε μια (ή περισσότερες) λιγότερο διδασκόμενες γλώσσα (/γλώσσες) προς ενίσχυση του βιογραφικού τους, που συνοδεύεται από μόρια ανάλογα με τις προϋποθέσεις των εκάστοτε προκηρύξεων (ΑΣΕΠ, Στελέχη εκπαίδευσης κ.λπ.)

(δ) να έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε εξετάσεις γλωσσομάθειας επιπέδου Α1 (ή πιθανόν  Α2) για επίσημη πιστοποίηση στη γλώσσα-στόχο,

(ε) να αξιοποιούν τη/τις γλώσσα/γλώσσες εκμάθησης για ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς ή ακόμη και εργασιακούς σκοπούς.

Ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα, οι εκπαιδευόμενοι/ες θα λάβουν πιστοποιητικό επιμόρφωσης, που συμβάλει στην ενίσχυση του βιογραφικού και στη λήψη μορίων κατά τις προϋποθέσεις των εκάστοτε προκηρύξεων, και θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε εξετάσεις γλωσσομάθειας επιπέδου Α1 ή Α2 για λήψη επίσημου τίτλου γλωσσομάθειας. Παράλληλα, θα μπορούν να αξιοποιήσουν τη/τις γλώσσα/γλώσσες εκμάθησης για ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς ή ακόμη και εργασιακούς σκοπούς.

Σε ποιους/ποιες απευθύνεται το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε αποφοίτους λυκείου, αλλά και σε πτυχιούχους και φοιτητές  οποιουδήποτε τμήματος της ελληνικής ή της αλλοδαπής, που ενδιαφέρονται να μάθουν τις προσφερόμενες γλώσσες και/ή να έρθουν σε επαφή με τη δομή και το πολιτιστικό/ ιστορικό/γλωσσολογικό υπόβαθρο των προσφερόμενων γλωσσών.

Κατηγορίες υποψηφίων που γίνονται δεκτοί/ές – Προαπαιτούμενες γνώσεις

Αίτηση συμμετοχής μπορούν να υποβάλουν:

(α) απόφοιτοι λυκείου, προσκομίζοντας το απολυτήριο λυκείου

(β) πτυχιούχοι οποιουδήποτε τμήματος της ελληνικής ή της αλλοδαπής ανεξαρτήτως βαθμού, προσκομίζοντας το πτυχίο

(γ) φοιτητές οποιουδήποτε κύκλου (προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί κλπ.) οποιουδήποτε τμήματος της ελληνικής ή της αλλοδαπής, προσκομίζοντας οποιοδήποτε πιστοποιητικό φοίτησης.

Βασικά προαπαιτούμενα για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα: πρόσβαση στο διαδίκτυο, κατοχή προσωπικού e-mail, βασικές γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών και της πλατφόρμας e-class.

Μεθοδολογία υλοποίησης προγράμματος

Ο εκπαιδευόμενος διαλέγει μία έως και τέσσερις γλώσσες. Η διδασκαλία αφορά σύγχρονη και ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέσω του e-class σε διάρκεια 9 μηνών. Συγκεκριμένα, ο εκπαιδευόμενος διαβάζει το αναρτημένο υλικό κάθε 15μερο (ppt, παιχνίδια κλπ.) και απαντά στις ασκήσεις. Στη συνέχεια, παρακολουθεί μία τρίωρη εξ αποστάσεως συμβουλευτική διδασκαλία στο τέλος του 15μέρου (Σάββατο ή Κυριακή). Η αξιολόγηση αφορά ένα σύντομο διαδικτυακό τεστ στο τέλος κάθε μηνιαίας ενότητας.

Εκπαιδευτικό υλικό/Άλλες παροχές

Στους εκπαιδευόμενους/στις εκπαιδευόμενες παρέχεται ειδικό εκπαιδευτικό υλικό (ppt, οπτικοακουστικό υλικό κλπ.).

Δομή του προγράμματος

Θεματική Ενότητα 1. Εισαγωγή στην τουρκική γλώσσα (βασικές γνώσεις της τουρκικής)

Ώρες διδασκαλίας: 54 ώρες σύγχρονη, 396 ώρες ασύγχρονη

Ώρες συνολικού φόρτου: 450

Μονάδες ECTS: 18

Θεματική Ενότητα 2. Εισαγωγή στην αλβανική γλώσσα (βασικές γνώσεις της αλβανικής)

Ώρες διδασκαλίας: 54 ώρες σύγχρονη, 396 ώρες ασύγχρονη

Ώρες συνολικού φόρτου: 450

Μονάδες ECTS: 18

Θεματική Ενότητα 3. Εισαγωγή στην βουλγαρική γλώσσα(βασικές γνώσεις της βουλγαρικής)

Ώρες διδασκαλίας: 54 ώρες σύγχρονη, 396 ώρες ασύγχρονη

Ώρες συνολικού φόρτου: 450

Μονάδες ECTS: 18

Θεματική Ενότητα 4. Εισαγωγή στην σερβική γλώσσα (βασικές γνώσεις της σερβικής)

Ώρες διδασκαλίας: 54 ώρες σύγχρονη, 396 ώρες ασύγχρονη

Ώρες συνολικού φόρτου: 450

Μονάδες ECTS: 18

 

Υποχρεώσεις εκπαιδευόμενων/Απόκτηση Πιστοποιητικού

Για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες θα πρέπει:

Α) να έχουν παρακολουθήσει το σύνολο των διδακτικών ενοτήτων. Οι απουσίες δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 15 % των προβλεπόμενων ωρών εκπαίδευσης.

Β) να έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία την αξιολόγηση, δηλαδή τα 9 σύντομα διαδικτυακά τεστ με ασκήσεις (λ.χ. πολλαπλής επιλογής, σωστό-λάθος, παραγωγή γραπτού ή προφορικού λόγου) στο τέλος κάθε μηνιαίας ενότητας (Σάββατο ή Κυριακή).

Γ) να έχουν καταβάλει το σύνολο των διδάκτρων.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση το πρόγραμμα παρέχει Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης, διάρκειας 450 ωρών, που αντιστοιχούν σε 18 πιστωτικές μονάδες ects.

Στους συμμετέχοντες/στις συμμετέχουσες που έχουν παρακολουθήσει το πρόγραμμα χωρίς να έχουν υπερβεί σε απουσίες το 15% των προβλεπόμενων ωρών εκπαίδευσης, έχουν αποπληρώσει το σύνολο των διδάκτρων, αλλά δεν έχουν επιτύχει στην αξιολογική διαδικασία που προβλέπεται από το πρόγραμμα, χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης

 

Εκπαιδευτές/εκπαιδεύτριες

  • Χριστίνα Μάρκου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βουλγαρικής γλώσσας και φιλολογίας Δ.Π.Θ.)
  • Αθανάσιος Κούγκουλος (Επίκουρος Καθηγητής Λογοτεχνικής Ανάλυσης και Πολιτισμικής Ερμηνείας)
  • Ενκελέντ Μπιλάλι, (Διδάκτορας Βαλκανολογίας του Τμήματος Φιλολογίας Α.Π.Θ., Διδάσκων Αλβανικής Γλώσσας)
  • Αντώνης Μυλωνόπουλος (Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Διδάσκων Αγγλικής-Σερβικής Γλώσσας)
  • Σινέμ Αλήμπαση (Διδάσκουσα τουρκικής γλώσσας).
  • Βιολέτα Τζοντσόροβα-Ιωαννίδη (Αποσπασμένη Λέκτορας Βουλγαρικής Γλώσσας ΤΓΦΠΠΧ ΔΠΘ).

 

Κόστος συμμετοχής

Το κόστος συμμετοχής εξαρτάται από το πλήθος των γλωσσών που επιθυμεί να παρακολουθήσει κάθε εκπαιδευόμενος Για μία γλώσσα επιλογής το κόστος ανέρχεται σε 300€, για δύο γλώσσες 400€, για τρεις γλώσσες 500€, για τέσσερις γλώσσες 600€. Το ποσό αυτό καταβάλλεται σε 2 δόσεις (με βάση τον πίνακα παρακάτω): Η πρώτη με την υποβολή της αίτησης και η δεύτερη πριν την έναρξη των μαθημάτων.

Η καταβολή της πρώτης δόσης αποτελεί προϋπόθεση για συμμετοχή στο πρόγραμμα.

  1 γλώσσα 2 γλώσσες 3 γλώσσες 4 γλώσσες
ΕΦΑΠΑΞ καταβολή διδάκτρων
(-15%)
255€ 340€ 425€ 510€
  Α δόση Β δόση Α δόση Β δόση Α δόση Β δόση Α δόση Β δόση
Κανονικά (χωρίς εκπτωτική πολιτική) 200€ 100€ 250€ 150€ 300€ 200€ 350€ 250€
Άνεργοι
(-15%)
155€ 100€ 200€ 140€ 225€ 200€ 260€ 250€
Υπάλληλοι Δ.Π.Θ.
(-10%)
170€ 100€ 200€ 160€ 300€ 150€ 340€ 200€
Ενεργοί φοιτητές Δ.Π.Θ. (οποιουδήποτε κύκλου)
(-15%)
155€ 100€ 200€ 140€ 225€ 200€ 260€ 250€
Ενεργοί φοιτητές εκτός Δ.Π.Θ.
(-10%)
170€ 100€ 200€ 160€ 300€ 150€ 340€ 200€
Ομαδικές εγγραφές
5 ατόμων
(-20% έκαστος)
140€ 100€ 220€ 100€ 250€ 150€ 280€ 200€
Εκπαιδευόμενοι που έχουν παρακολουθήσει και άλλο επιμορφωτικό πρόγραμμα του ΚΕΔΙΒΙΜ-Δ.Π.Θ. (-10%) 170€ 100€ 200€ 160€ 300€ 150€ 340€ 200€
Εκπαιδευόμενοι που παρακολουθούν και άλλο επιμορφωτικό πρόγραμμα του ΚΕΔΙΒΙΜ-Δ.Π.Θ. (-20%) 140€ 100€ 220€ 100€ 250€ 150€ 280€ 200€

 

Οδηγίες Πληρωμής

Η κατάθεση των διδάκτρων γίνεται στον Τραπεζικό Λογαριασμό GR98 0172 3520 0053 5209 2260 595 της Τράπεζας Πειραιώς με την αιτιολογία: «ΚΕ 70058 (ΚΕΔΙΒΙΜ), το Ονοματεπώνυμο και το όνομα Πατρός».

Το αποδεικτικό της κατάθεσης θα πρέπει να αποσταλεί στο e-mail: thkouko@helit.duth.gr και θα λάβετε email επιβεβαίωσης της λήψης του.

Σε περίπτωση απρόοπτου κωλύματος παρακολούθησης του προγράμματος, προβλέπεται η επιστροφή των χρημάτων, αρκεί αυτό να δηλωθεί ημερολογιακά πριν την έναρξη του προγράμματος.

Όποιος εκπαιδευόμενος επιθυμεί να εκδοθεί τιμολόγιο σε στοιχεία εταιρείας (π.χ. Ο.Ε., Α.Ε., Ε.Ε. κ.ά) θα πρέπει να ακολουθήσει τη παρακάτω διαδικασία:

Η κατάθεση θα γίνεται από λογαριασμό όψεως της εταιρείας στον λογαριασμό του ΚΕΔΙΒΙΜ.

Η εταιρεία θα στέλνει επιστολή στον Επιστημονικά Υπεύθυνο του Έργου, στην οποία θα αναφέρει ότι αναλαμβάνει να καλύψει όλο το ποσό των διδάκτρων για τον εκπαιδευόμενο, καθώς επίσης και τα φορολογικά της στοιχεία (ΑΦΜ) για την έκδοση τιμολογίου.

Από την μεριά του ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Έργου έχει την υποχρέωση μαζί με ένα διαβιβαστικό υπογεγραμμένο στο οποίο αναφέρει την έγκρισή του και την επιστολή της εταιρείας, να την κοινοποιεί στο e-mail: anngeorg@affil.duth.gr.

Στην συνέχεια θα λαμβάνει πρωτόκολλο και θα προχωράει η διαδικασία στην έκδοσης του τιμολογίου.

Μόνο στην περίπτωση της Ατομικής Επιχείρησης, η διαδικασία θα είναι η κατάθεση από τον λογαριασμό όψεως της εταιρείας στον λογαριασμό του έργου του ΚΕΔΙΒΙΜ, και στην οποία δεν απαιτείται η έγκριση του Ε.Υ. του έργου.

Κριτήρια επιλογής – Αξιολόγηση αιτήσεων

Ο μέγιστος αριθμός εισακτέων του προγράμματος ορίζεται στους 300 και ο ελάχιστος στους 20. Για την αξιολόγηση των αιτήσεων και την επιλογή των υποψηφίων ακολουθείται η σειρά προτεραιότητας υποβολής της αίτησης.

Υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικά

Έναρξη υποβολής αιτήσεων: 25/7/2024

Καταληκτική ημερομηνία: 31/8/2024

Παράταση Υποβολής Αιτήσεων έως 30/09/2024

H ηλεκτρονική αίτηση επέχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 1599/1986. Ο/η υποψήφιος/α με την αίτησή του αποδέχεται ανεπιφύλακτα όλους τους όρους του προγράμματος, όπως αυτοί αναφέρονται στη δημόσια πρόσκλησή του και στον κανονισμό λειτουργίας του ΚΕΔΙΒΙΜ-ΔΠΘ (https://kedivim.duth.gr/)

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβάλει ο υποψήφιος για τη συμμετοχή του στο Πρόγραμμα κατ’ ελάχιστο είναι:

  1. Αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας (και οι δύο όψεις).
  2. Απολυτήριο λυκείου ή αντίγραφο πτυχίου ή βεβαίωση φοίτησης.
  3. Αποδεικτικό δελτίο ανεργίας (σε περίπτωση ανεργίας).
  4. Για όσους παρακολουθούν και άλλο πρόγραμμα του ΚΕΔΙΒΙΜ ΔΠΘ: Βεβαίωση συμμετοχής.
  5. Για όσους έχουν ολοκληρώσει την παρακολούθηση άλλου προγράμματος του ΚΕΔΙΒΙΜ ΔΠΘ: Πιστοποιητικό ολοκλήρωσης.

Ενστάσεις θα γίνονται δεκτές το αργότερο 5 ημέρες αφού αναρτηθεί ο πίνακας εισακτέων.

Σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός εκπαιδευομένων, ο ΕΥ διατηρεί το δικαίωμα της αλλαγής της ημερομηνίας έναρξης του προγράμματος ή και ακύρωσής του, ενημερώνοντας εγκαίρως τους/τις εκπαιδευόμενους/ες.

Επικοινωνία

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να επικοινωνούν με τον κ. Θοδωρή Κούκο στο e-mail: thkouko@helit.duth.gr.

Περιγράμματα θεματικών ενοτήτων – μαθημάτων

Για τη σωστή διεκπεραίωση της αίτησής σας θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται τα απαραίτητα επισυναπτόμενα αρχεία σε μορφή PDF. Οδηγίες για τη δημιουργία PDF αρχείων μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ

Σε περίπτωση που έχει υποβληθεί ξανά αίτηση σε κάποια άλλη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος μετά την 01/07/2022, παρακαλώ συνδεθείτε πρώτα με τα στοιχεία που είχατε υποβάλει σε εκείνη την αίτησή σας και ύστερα προχωρήστε στην συμπλήρωση της νέας αίτησης.