ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

«Εξ αποστάσεως σεμινάριο γενικών γνώσεων, δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας (προετοιμασία για ΑΣΕΠ)»

Εισαγωγή

Το ΚΕΔΙΒΙΜ-ΔΠΘ διοργανώνει εκπαιδευτικό/επιμορφωτικό  πρόγραμμα 2 μηνών και 300 ωρών με τίτλο: «Εξ αποστάσεως σεμινάριο γενικών γνώσεων, δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας (προετοιμασία για ΑΣΕΠ)» από 15/12/2024 έως 15/2/2025 με επιστημονικό και ακαδημαϊκό υπεύθυνο τον Επίκουρο Καθηγητής Ιστορικής Γλωσσολογίας του Τ.Ε.Φ./Δ.Π.Θ. κ. Ασημάκη Φλιάτουρα.

Σκοπός του προγράμματος

Το πρόγραμμα είναι διαμορφωμένο σε δύο πεδία με βάση τον αριθμό απόφασης ΑΣΕΠ 65/12-6-2024 (βλ. και νόμο υπ’ αριθμ. 4765/15-01-2021) και τις παλαιότερες προκηρύξεις του ΑΣΕΠ 2Γ/2022 και ΥΓ/2024 ως εξής: (1) Γενικές γνώσεις και εργασιακή αποτελεσματικότητα, (2) Γλωσσικός και αριθμητικός συλλογισμός. Σκοπός του σεμιναρίου είναι να ενισχύσει το βιογραφικό των εκπαιδευόμενων δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (οποιουδήποτε εργασιακού/ακαδημαϊκού κλάδου) με ένα πιστοποιητικό επιμόρφωσης και, παράλληλα, να λειτουργήσει ως μέσο προετοιμασίας για μελλοντικούς διαγωνισμούς και τεστ δεξιοτήτων του ΑΣΕΠ, εφόσον προβλέπει την ύλη της εκάστοτε προκήρυξης. Με το συγκεκριμένο σεμινάριο οι εκπαιδευόμενοι/ες θα είναι σε θέση να πραγματοποιούν λογικούς συλλογισμούς που αφορούν την κατανόηση αριθμητικών και λεκτικών/νοητικών σχέσεων, θα εξασκηθούν στον τρόπο διαχείρισης καθημερινών εργασιακών καταστάσεων μέσω υποθετικών σεναρίων και θα επεκτείνουν τις γνώσεις σε θεματολογία σχετική με τη νομική, την οικονομία, την πολιτική, τη διοίκηση και την εργασία (λ.χ. σύνταγμα, κανόνες δικαίου, δικαιώματα, όργανα κράτους, διοίκηση, όργανα της ευρωπαϊκής ένωσης, δημόσια πολιτική, δημόσια διοίκηση, ψηφιακή διακυβέρνηση,  δημοσιονομική πολιτική, οικονομία κλπ.).

Αναγκαιότητα του προγράμματος

Το προτεινόμενο πρόγραμμα είναι απαραίτητο για την απόκτηση σύγχρονων γνώσεων, δεξιοτήτων και στάσεων που ανταποκρίνονται στις τρέχουσες κοινωνικές, πολιτισμικές, οικονομικές και τεχνολογικές προτεραιότητες, όπως η κριτική σκέψη, η συνεργασία, η προσαρμοστικότητα και η δημιουργικότητα, ενώ παράλληλα καλύπτει τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Μαθησιακά αποτελέσματα:

Τα αναμενόμενα μαθησιακά αποτελέσματα περιλαμβάνουν την ανάπτυξη της ικανότητας επίλυσης προβλημάτων, την κατανόηση σύνθετων κοινωνικών και πολιτισμικών ζητημάτων, μέσα από τον συνδυασμό θεωρητικής και πρακτικής γνώσης, δεξιοτήτων και στάσεων και την εφαρμογή σύγχρονων διδακτικών προσεγγίσεων, όπως η μάθηση μέσω προβλημάτων (problem-based learning) και η χρήση εκπαιδευτικών ψηφιακών εργαλείων που ενισχύουν την αυτονομία του/της εκπαιδευόμενου/ης. Συγκεκριμένα, ολοκληρώνοντας επιτυχώς το πρόγραμμα, οι εκπαιδευόμενοι/ες θα μπορούν: (α) να διαχειριστούν ένα ευρύτερο πεδίο γνώσης κοινωνικού και δικαιικού χαρακτήρα, (β) να εφαρμόσουν τις αποκτηθείσες γνώσεις τόσο στο επίπεδο διαχείρισης προσωπικού, όσο και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων συνεργατικότητας, υπευθυνότητας, ανάληψης πρωτοβουλιών, ψηφιακότητας και στρατηγικών εργασιακής αποτελεσματικότητας, και (γ) να αναπτύξουν τις επικοινωνιακές, συλλογιστικές και διαπραγματευτικές τους ικανότητες.

Σε ποιους/ποιες απευθύνεται το πρόγραμμα:

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε απόφοιτους δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης οποιουδήποτε τμήματος και κύκλου σπουδών της ελληνικής και της αλλοδαπής, που επιβεβαιώνεται από την προσκόμιση απολυτηρίου ή  πτυχίου αντίστοιχα.

Κατηγορίες υποψηφίων που γίνονται δεκτοί/ές – Προαπαιτούμενες γνώσεις

Αίτηση συμμετοχής μπορούν να υποβάλουν:

Όσοι/ες υποβάλουν απολυτήριο λυκείου ή πτυχίο οποιουδήποτε τμήματος της ελληνικής ή της αλλοδαπής, με τήρηση της σειράς προτεραιότητας στην υποβολή αιτήσεως, μέχρι καλύψεως του ανώτερου αριθμού εκπαιδευομένων.

Οι συμμετέχοντες/ουσες  θα πρέπει να έχουν:

  1. πρόσβαση στο διαδίκτυο
  2. προσωπικό e-mail
  3. βασικές γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Μεθοδολογία υλοποίησης προγράμματος

Η υλοποίηση του προγράμματος θα γίνεται από το e-class του ΚΕΔΙΒΙΜ ΔΠΘ και με εξ αποστάσεως υποστήριξη από ειδικούς εκπαιδευτές μέσω τηλεδιασκέψεων με τη χρήση MS Teams.

 

Εκπαιδευτικό υλικό/Άλλες παροχές

Στους εκπαιδευόμενους/στις εκπαιδευόμενες παρέχονται (α) υλικό (προς προσωπική μελέτη), που θα περιλαμβάνει pdf, ενδεικτική βιβλιογραφία και οπτικοακουστικό υλικό και 10 διαδικτυακά τεστ (10 Χ 2 ενότητες = 20 τεστ) μέσω της πλατφόρμας του e-class (οι ώρες ασύγχρονης εκπαίδευσης είναι συνολικά 288), και (β) 3 ώρες τηλεδιάσκεψης κάθε δεύτερη εβδομάδα (2 Χ 3 = 6 ώρες ανά μηνιαία ενότητα) μέσω MS Teams προς επίλυση αποριών, εμπέδωση και επεξήγηση της ύλης (οι ώρες σύγχρονης εκπαίδευσης είναι συνολικά 12).

Δομή του προγράμματος

Θεματική Ενότητα 1. Γενικές γνώσεις και εργασιακή αποτελεσματικότητα:

  • Γενικές γνώσεις (εισαγωγή στο δίκαιο, την οικονομία, τη διοίκηση, την πολιτική και την εργασία)
  • Εργασιακή αποτελεσματικότητα

Ώρες διδασκαλίας: 6 ώρες σύγχρονη/144 ώρες ασύγχρονη

Ώρες συνολικού φόρτου: 150 ώρες

Μονάδες ECTS: 6

 

Θεματική Ενότητα 2. Γλωσσικές και μαθηματικές δεξιότητες

2.1. Γλωσσικές δεξιότητες

2.2. Μαθηματικές δεξιότητες

Ώρες διδασκαλίας: 6 ώρες σύγχρονη/144 ώρες ασύγχρονη

Ώρες συνολικού φόρτου: 150 ώρες

Μονάδες ECTS: 6

 

Υποχρεώσεις εκπαιδευόμενων/Απόκτηση Πιστοποιητικού

Για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες θα πρέπει:

Α) Να έχουν παρακολουθήσει το σύνολο των διδακτικών ενοτήτων. Οι απουσίες δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 15 % των προβλεπόμενων ωρών εκπαίδευσης.

Β) Να έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία την αξιολόγηση που αφορά την απάντηση σε ένα εφ’ όλης της ύλης διαδικτυακό τεστ προσομοίωσης των παλαιότερων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ μέσω της πλατφόρμας τoυ e-class κατά την τελευταία ημέρα του προγράμματος. Η επιτυχής ολοκλήρωση βεβαιώνεται με το ποσοστό 50% στο τεστ αξιολόγησης. Προβλέπεται επαναληπτική εξέταση σε περίπτωση κωλύματος ή μη επιτυχίας στο αρχικό τεστ.

Γ) Να έχουν καταβάλει το σύνολο των διδάκτρων

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση το πρόγραμμα παρέχει πιστοποιητικό επιμόρφωσης, διάρκειας 300 ωρών, που αντιστοιχούν σε 12 πιστωτικές μονάδες ects.

Στους συμμετέχοντες/στις συμμετέχουσες που έχουν παρακολουθήσει το πρόγραμμα χωρίς να έχουν υπερβεί σε απουσίες το 15% των προβλεπόμενων ωρών εκπαίδευσης, έχουν αποπληρώσει το σύνολο των διδάκτρων, αλλά δεν έχουν επιτύχει στην αξιολογική διαδικασία που προβλέπεται από το πρόγραμμα, χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς παρακολούθησης του προγράμματος, στην περίπτωση που αυτό υλοποιηθεί σε επαναληπτικό κύκλο, με την υποχρέωση ο/η εκπαιδευόμενος/η να την αιτηθεί πριν τη λήξη των μαθημάτων.

 

Εκπαιδευτές/εκπαιδεύτριες

Στο πρόγραμμα διδάσκουν:

(α) Κωνσταντίνος Μουρτοπάλλας (Yπ. διδάκτορας συνταγματικού δικαίου του Τμήματος Νομικής/Δ.Π.Θ.)

(β) Άγγελος Μάρκος (Καθηγητής ανάλυσης δεδομένων του Π.Τ.Δ.Ε./ Δ.Π.Θ)

(γ) Ευριπίδης Θεμελής (Διδάκτορας μαθηματικών του Π.Τ.Δ.Ε./ Δ.Π.Θ.)

(δ) Κωνσταντίνος Κατσανέβας (Yπ. διδάκτορας πειραματικής οικονομίας του ΠΑ.ΠΕΙ)

(ε) Μανώλης Κοσκινάς (Υπ. μεταδιδάκτορας εφαρμοσμένης γλωσσολογίας του Τ.Ε.Φ./Δ.Π.Θ.)

(στ) Αθανάσιος Τσοχατζής (Διδάκτορας εκπαίδευσης ενηλίκων του Τ.Ε.Φ./Δ.Π.Θ.)

(ζ) Ελίνα Χατζηπαπά (Υπ. μεταδιδάκτορας γλωσσολογίας του Τ.Ε.Φ./Δ.Π.Θ.)

Κόστος συμμετοχής

Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται σε 180€. Το ποσό αυτό καταβάλλεται σε 2 δόσεις των 100€ και 80€, την πρώτη ταυτόχρονα με την εγγραφή και τη δεύτερη έως και την έναρξη των μαθημάτων.

Η καταβολή της πρώτης δόσης αποτελεί προϋπόθεση για συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Οδηγίες Πληρωμής

Η κατάθεση των διδάκτρων γίνεται στον Τραπεζικό Λογαριασμό GR98 0172 3520 0053 5209 2260 595 της Τράπεζας Πειραιώς με την αιτιολογία: «ΚΕ 70063 (ΚΕΔΙΒΙΜ), το Ονοματεπώνυμο και το όνομα Πατρός».

Το αποδεικτικό της κατάθεσης θα πρέπει να αποσταλεί στο e-mail: echatzip@helit.duth.gr και θα λάβετε email επιβεβαίωσης της λήψης του.

Σε περίπτωση απρόοπτου κωλύματος παρακολούθησης του προγράμματος, προβλέπεται η επιστροφή των χρημάτων, αρκεί αυτό να δηλωθεί ημερολογιακά πριν την έναρξη του προγράμματος.

Κριτήρια επιλογής – Αξιολόγηση αιτήσεων

Ο μέγιστος αριθμός εισακτέων του προγράμματος ορίζεται στους 300 και ο ελάχιστος στους 20. Για την αξιολόγηση των αιτήσεων και την επιλογή των υποψηφίων ακολουθείται η τήρηση της σειράς προτεραιότητας και η εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων.

Υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικά

Έναρξη υποβολής αιτήσεων: 3/10/2024

Καταληκτική ημερομηνία: 30/11/2024

H ηλεκτρονική αίτηση επέχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 1599/1986. Ο/η υποψήφιος/α με την αίτησή του αποδέχεται ανεπιφύλακτα όλους τους όρους του προγράμματος, όπως αυτοί αναφέρονται στη δημόσια πρόσκληση/οδηγό σπουδών του προγράμματος, στον κανονισμό σπουδών και στον κανονισμό λειτουργίας του ΚΕΔΙΒΙΜ-ΔΠΘ (https://kedivim.duth.gr/).

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβάλει ο υποψήφιος για τη συμμετοχή του στο Πρόγραμμα κατ’ ελάχιστο είναι:

  1. Αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας/διαβατηρίου
  2. Απολυτήριο λυκείου ή πτυχίο της ελληνικής ή της αλλοδαπής οποιουδήποτε κύκλου σπουδών (προπτυχιακό, μεταπτυχιακό) και ακαδημαϊκού τομέα.

Ενστάσεις θα γίνονται δεκτές το αργότερο 5 ημέρες αφού αναρτηθεί ο πίνακας εισακτέων.

Σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός εκπαιδευομένων, ο/η ΕΥ διατηρεί το δικαίωμα της αλλαγής της ημερομηνίας έναρξης του προγράμματος ή και ακύρωσής του, ενημερώνοντας εγκαίρως τους/τις εκπαιδευόμενους/ες.

Επικοινωνία

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να επικοινωνούν με την Ελίνα Χατζηπαπά στο τηλέφωνο 6948489704 ή κατά προτίμηση στο email echatzip@helit.duth.gr

Περιγράμματα θεματικών ενοτήτων – μαθημάτων

Για τη σωστή διεκπεραίωση της αίτησής σας θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται τα απαραίτητα επισυναπτόμενα αρχεία σε μορφή PDF. Οδηγίες για τη δημιουργία PDF αρχείων μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ

Σε περίπτωση που έχει υποβληθεί ξανά αίτηση σε κάποια άλλη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος μετά την 01/07/2022, παρακαλώ συνδεθείτε πρώτα με τα στοιχεία που είχατε υποβάλει σε εκείνη την αίτησή σας και ύστερα προχωρήστε στην συμπλήρωση της νέας αίτησης.