ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

«Οργάνωση και Διοίκηση Τουριστικών Μονάδων»

 Εισαγωγή

Το ΚΕΔΙΒΙΜ-ΔΠΘ διοργανώνει Εκπαιδευτικό/Επιμορφωτικό Πρόγραμμα με τίτλο: «Οργάνωση και Διοίκηση Τουριστικών Μονάδων» από 07/04/2025 έως 07/01/2026 με Eπιστημονικό Υπεύθυνο τον Kαθηγητή Βασίλειο Τσιάντο και Ακαδημαϊκό Υπεύθυνο τον Kαθηγητή Σπυρίδωνα Μάμαλη.

Σκοπός του προγράμματος

Σκοπός του προγράμματος είναι η παροχή εκπαίδευσης, σε στελέχη επιχειρήσεων στον κλάδο του τουρισμού σε θέματα Διοίκησης, Οργάνωσης και Λειτουργίας των Τουριστικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών. Το πρόγραμμα, στοχεύει στην παροχή εξειδικευμένων γνώσεων και πρακτικών, ώστε οι εκπαιδευόμενοι να αποκτήσουν επιστημονικές γνώσεις και δεξιότητες, προκειμένου να συμβάλουν αποτελεσματικά στην ανάπτυξη και βελτίωση των διαδικασιών λειτουργίας και διοίκησης των τουριστικών μονάδων.

Αναγκαιότητα του προγράμματος

Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα παράσχει τα απαραίτητα εφόδια, ώστε οι συμμετέχοντες να αντιλαμβάνονται τις βασικές αρχές λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων και ταυτόχρονα να κατανοούν τις σύγχρονες τάσεις στη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων. Επίσης το πρόγραμμα παρέχει γνώσεις ώστε οι συμμετέχοντες να κατανοούν τις αλλαγές στο περιβάλλον και να διαγνώσουν ευκαιρίες και απειλές βάσει των ικανοτήτων και πόρων που διαθέτουν οι επιχειρήσεις. Περεταίρω οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, αναπτύσσοντας τις δεξιότητες που απαιτούνται για να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά διαφορετικές καταστάσεις και προκλήσεις. Το παρόν εκπαιδευτικό πρόγραμμα έρχεται να συμπληρώσει την τυπική τουριστική στον τομέα του Τουρισμού παρέχοντας επικαιροποιημένες γνώσεις και μεθόδους στους εκπαιδευόμενους. Η καινοτομία του προγράμματος έγκειται στο ότι, η παρεχόμενη εκπαίδευση περιλαμβάνει επικαιροποιημένα δεδομένα βάσει των νέων διεθνών πρακτικών που χρησιμοποιούνται στον Τουρισμό και τις τάσεις που διαφαίνονται στον κλάδο. Επίσης αναλύονται οι παράμετροι του περιβάλλοντος που επηρεάζουν την επιχειρηματική λειτουργία και τη συμπεριφορά του καταναλωτή με επιπτώσεις στη στρατηγική Μάρκετινγκ των επιχειρήσεων και προορισμών. Οι αποκτώμενες γνώσεις και δεξιότητες θα βοηθήσουν τα στελέχη του τουρισμού, αλλά και τους εκπαιδευτές προσφέροντας ένα ανταγωνιστικό προϊόν εκπαίδευσης που θα τους παρέχει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην εργασία και τις δράσεις τους.

Μαθησιακά αποτελέσματα:

Ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα, οι εκπαιδευόμενοι/ες θα αναπτύξουν τις δεξιότητες:

Γνώσεις & πληροφορίες:

  • Να κατανοήσουν την σημασία του τουρισμού, τη συμβολή του στην εθνική οικονομία και την ανταγωνιστικότητα ενός προορισμού.
  • Να κατανοήσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των υπηρεσιών και να σχεδιάσουν το τουριστικό προϊόν.
  • Να κατανοήσουν το μίγμα Μάρκετινγκ των Τουριστικών Υπηρεσιών.
  • Να κατανοήσουν τη συμπεριφορά του καταναλωτή των Τουριστικών Υπηρεσιών.
  • Να μπορούν να εκτιμήσουν τις μεταβολές στο περιβάλλον και τις επιπτώσεις στις λειτουργίες των τουριστικών Υπηρεσιών.
  • Να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν σχέδιο Μάρκετινγκ με βάση τις σύγχρονες τάσεις και πρακτικές στην τοποθέτηση των τουριστικών επιχειρήσεων και προορισμών
  • Να κατανοήσουν τις διαφορετικές μορφές ειδικού και εναλλακτικού τουρισμού, και να σχεδιάσουν προϊόντα ανάλογα με τη ζήτηση και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του

προορισμού.

  • Να εξοικειωθούν με την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες και τις εφαρμογές τους στο τουριστικό προϊόν.

Δεξιότητες και τεχνογνωσία (know-how):

  • Να χρησιμοποιούν τις γνώσεις τους για τη λήψη αποφάσεων και επίλυση προβλημάτων ως προς το σχεδιασμό προγραμμάτων και πολιτικών για τον τουρισμό.
  • Να είναι σε θέση να αναζητήσουν και να εντοπίζουν δεδομένα και πληροφορίες, να τις οργανώνουν και να τις αξιολογούν, να τις αξιοποιούν συνθετικά για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένου σκοπού.
  • Να είναι σε θέση να σχεδιάζουν χωρικές ή άλλες τομεακές πολιτικές βάσει δεδομένων και να προτείνουν συγκεκριμένες δράσεις παρέμβασης.
  • Να προσαρμόζουν τις αρχές, θεωρίες και πρακτικές του τουρισμού στα δεδομένα του τόπου ενδιαφέροντος.

Προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες:

  • Να κατανοήσουν και να εμβαθύνουν στη σχέση τουρισμού και οικονομίας, συνθέτοντας τις γνώσεις τους σε αντίστοιχα θέματα.
  • Να συνθέτουν τις γνώσεις τους για την εκπλήρωση εργασιών και την επίλυση προβλημάτων εφαρμογής της τουριστικής πολιτικής.
  • Να ασκούνται στην ανάλυση και σχεδιασμό προγραμμάτων και πολιτικών για τις ειδικές μορφές τουρισμού.
  • Να αναπτύσσουν τις δεξιότητες που απαιτούνται για να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά διαφορετικές καταστάσεις και προκλήσεις.
  • Να αναγνωρίσουν, προσδιορίσουν, περιγράψουν και συνδυάσουν βασικά θέματα ανάπτυξης τουρισμού σε σύνδεση με την κοινωνία και τον πολιτισμό.
  • Να συνθέτουν τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις προσωπικές, κοινωνικές και μεθοδολογικές δυνατότητες στην επαγγελματική και προσωπική τους ανέλιξη.
  • Να κρίνουν και να επιδεικνύουν δημιουργικότητα αναλύοντας τις επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Σε ποιους/ποιες απευθύνεται το πρόγραμμα:

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όσους θέλουν να επιμορφωθούν σε θέματα που αφορούν στην οργάνωση και διοίκηση τουριστικών μονάδων.

  • Απόφοιτους ΙΕΚ Τουρισμού
  • Πτυχιούχους Τουριστικών Σχολών
  • Στελέχη τουριστικών επιχειρήσεων
  • Εργαζόμενους σε επισιτιστικές επιχειρήσεις
  • Εργαζόμενους με λίγα χρόνια εργασιακής εμπειρίας που θέλουν να κάνουν τη

διαφορά στον τρόπο εργασίας τους

  • Νέους που θέλουν να ενταχθούν στον τουριστικό κλάδο

Κατηγορίες υποψηφίων που γίνονται δεκτοί/ές – Προαπαιτούμενες γνώσεις

Αίτηση συμμετοχής μπορούν να υποβάλουν:

α) Απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, που επιβεβαιώνεται με προσκόμιση του απολυτηρίου Λυκείου,

β) Απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης οποιουδήποτε τμήματος και σχολής της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, που επιβεβαιώνεται με προσκόμιση πτυχίου,

γ) Φοιτητές οποιουδήποτε Τμήματος και Σχολής της ημεδαπής ή της αλλοδαπής και οποιουδήποτε κύκλου (προπτυχιακό, μεταπτυχιακό α’, β’ και γ’ κύκλου), που πιστοποιείται με βεβαίωση από τη γραμματεία του Τμήματος.

Απαιτούνται, επίσης, για όλες τις κατηγορίες τα παρακάτω:

– Πρόσβαση στο Διαδίκτυο,

– Προσωπικό e-mail,

– Βασικές γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών (άνοιγμα αρχείων pdf, MS excel, MS word, MS powerpoint, συμπλήρωση κελιών στο MS excel)

Μεθοδολογία υλοποίησης προγράμματος

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με τη μορφή της εξ αποστάσεως, ασύγχρονης εκπαίδευσης, προκειμένου να ανταποκρίνεται και να προσαρμόζεται στις σύγχρονες ανάγκες κάθε ενήλικα εκπαιδευόμενου.

H εξ αποστάσεως ασύγχρονη διδασκαλία κρίνεται ως ενδεδειγμένη μεθοδολογία, καθώς οι εκπαιδευόμενοι αναμένεται να προέρχονται από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, ενώ ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να προσαρμόζουν τη μελέτη τους σύμφωνα με τις εξατομικευμένες τους ανάγκες. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε ημέρες και ώρες που θα συμφωνηθούν στην έναρξη του προγράμματος ύστερα από διερεύνηση των δυνατοτήτων των συμμετεχόντων και η εκπαίδευση θα γίνεται μέσω της πλατφόρμας του ΚΕΔΙΒΙΜ του ΔΠΘ.

Εκπαιδευτικό υλικό/Άλλες παροχές

Το εκπαιδευτικό υλικό θα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες της εξ αποστάσεως ασύγχρονης εκπαίδευσης. Θα καλύπτει το σύνολο των απαραίτητων γνώσεων που θα διδαχθούν στο πρόγραμμα και θα περιλαμβάνει:

  • Παρουσιάσεις σε μορφή Power Point.
  • Διδακτικά κείμενα, κεφάλαια βιβλίων, επιστημονικά άρθρα και ακαδημαϊκές σημειώσεις. ● Οπτικοακουστικό υλικό με τη μορφή εκπαιδευτικών βίντεο.

Το εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος θα διατίθεται σταδιακά και θα είναι διαθέσιμο 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Επιπλέον, θα διατίθεται συνεχή και άμεση εκπαιδευτική και τεχνική υποστήριξη.

Δομή του προγράμματος

Θεματική ενότητα 1: «Διοίκηση Τουριστικών Μονάδων»

Ώρες διδασκαλίας: 26

Ώρες συνολικού φόρτου: 105

Μονάδες ECTS: 4,2

Θεματική Ενότητα 2: «Marketing στον Τουρισμό»

Ώρες διδασκαλίας: 26

Ώρες συνολικού φόρτου: 105

Μονάδες ECTS: 4,2

Θεματική Ενότητα 3: «Συμπεριφορά καταναλωτή και Ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών στις τουριστικές επιχειρήσεις»

Ώρες διδασκαλίας: 26

Ώρες συνολικού φόρτου: 105

Μονάδες ECTS: 4,2

Θεματική Ενότητα 4: «Καινοτομία, επιχειρηματικότητα και νέες τεχνολογίες στις τουριστικές επιχειρήσεις»

Ώρες διδασκαλίας: 27

Ώρες συνολικού φόρτου: 110

Μονάδες ECTS: 4,4

Υποχρεώσεις εκπαιδευόμενων/Απόκτηση Πιστοποιητικού

Για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες θα πρέπει:

  1. A) να έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία την αξιολόγηση όπως αυτή θα υλοποιηθεί με δοκιμασίες πολλαπλής επιλογής στα πλαίσια της ύλης του εκπαιδευτικού προγράμματος στο τέλος κάθε θεματικής ενότητας. Η κλίμακα βαθμολογίας κυμαίνεται από 0% έως 100%. Επιτυχόντες θεωρούνται όσοι εκπαιδευόμενοι λάβουν σε όλες τις Θεματικές Ενότητες βαθμό μεγαλύτερο ή ίσο του 50%.

Θα παρέχεται η δυνατότητα επαναληπτικής εξέτασης. Συγκεκριμένα, αν κάποιος για λόγους ασθενείας ή εξαιτίας άλλων αντικειμενικών δυσκολιών δεν μπορέσει να συμπληρώσει κάποιο από τα 4 τεστ, ένα για κάθε Θεματική Ενότητα ή και όλα ή αν κάποιος κοπεί σε ένα από τα τεστ ή και σε όλα, τότε θα υπάρχει η δυνατότητα επαναληπτικής εξέτασης των τεστ που δεν έχει εξεταστεί ή στα οποία έχει κοπεί, με δικαίωμα 2 επιπλέον προσπαθειών, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν ύστερα από συνεννόηση με τους διδάσκοντες σε χρονικό διάστημα έως και 1 μήνα από τη λήξη του προγράμματος.

  1. B) να έχουν καταβάλει το σύνολο των διδάκτρων.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση το πρόγραμμα παρέχει Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης, συνολικής διάρκειας 425 ωρών, που αντιστοιχούν σε 17 πιστωτικές μονάδες ECTS.

Στους συμμετέχοντες/στις συμμετέχουσες που έχουν παρακολουθήσει το πρόγραμμα, έχουν αποπληρώσει το σύνολο των διδάκτρων, αλλά δεν έχουν επιτύχει στην αξιολογική διαδικασία που προβλέπεται από το πρόγραμμα, χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης.

Εκπαιδευτές/εκπαιδεύτριες

Στο πρόγραμμα διδάσκουν οι:

  • Μαρία Αθανασοπούλου, Εκπαιδευτής Ενηλίκων σε Δημόσια ΙΕΚ Καβάλας, Ξάνθης, Κομοτηνής, Ιδιωτική Υπάλληλος
  • Θεοδώρα Καμαριανού, Ωρομίσθια Εκπαιδευτικός, Δ.Ι.Ε.Κ ΙΝΕΔΙΒΙΜ, Ι.Ε.Κ ΔΥΠΑ
  • Κωνσταντίνος Πεφάνης, Εκπαιδευτής Ενηλίκων
  • Σπυρίδων Μάμαλης, Καθηγητής, Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας, ΔΠΘ

Κόστος συμμετοχής

Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται σε 200€. Το ποσό αυτό καταβάλλεται εφάπαξ ή σε 4 ισόποσες δόσεις των 50€, εκ των οποίων η πρώτη δόση κατόπιν υποβολής της αίτησης και έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων, η δεύτερη δόση έως το τέλος του 2ου μήνα του προγράμματος, η τρίτη δόση έως το τέλος του 4ου μήνα του προγράμματος και η τέταρτη και τελευταία δόση έως το τέλος του 6ου μήνα του προγράμματος.

Η καταβολή της πρώτης δόσης αποτελεί προϋπόθεση για συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Οδηγίες Πληρωμής

Η κατάθεση των διδάκτρων γίνεται στον Τραπεζικό Λογαριασμό GR98 0172 3520 0053 5209 2260 595 της Τράπεζας Πειραιώς με την αιτιολογία: «ΚΕ 70068 (ΚΕΔΙΒΙΜ), το Ονοματεπώνυμο και το όνομα Πατρός».

Το αποδεικτικό της κατάθεσης θα πρέπει να αποσταλεί στο e-mail: sec.edu.program@gmail.com και θα πρέπει να λάβετε email επιβεβαίωσης της λήψης του. Σε περίπτωση που δεν λάβετε email επιβεβαίωσης εντός 24 ωρών, επικοινωνήστε τηλεφωνικά με τη Γραμματεία του Προγράμματος στο τηλέφωνο: 6955127527 (Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 1μμ-3μμ).

Σε περίπτωση απρόοπτου κωλύματος παρακολούθησης του προγράμματος, προβλέπεται η επιστροφή των χρημάτων, αρκεί αυτό να δηλωθεί ημερολογιακά πριν την έναρξη του προγράμματος.

Κριτήρια επιλογής – Αξιολόγηση αιτήσεων

Ο μέγιστος αριθμός εισακτέων του προγράμματος ορίζεται στους 50 και ο ελάχιστος στους 15.

Για την αξιολόγηση των αιτήσεων και την επιλογή των υποψηφίων ακολουθείται σειρά προτεραιότητας με βάση το χρόνο υποβολή της αίτησης.

Υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικά

Έναρξη υποβολής αιτήσεων: 10/02/2025

Καταληκτική ημερομηνία: 27/03/2025

H ηλεκτρονική αίτηση επέχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 1599/1986. Ο/η υποψήφιος/α με την αίτησή του αποδέχεται ανεπιφύλακτα όλους τους όρους του προγράμματος, όπως αυτοί αναφέρονται στη δημόσια πρόσκληση/οδηγό σπουδών του προγράμματος, στον κανονισμό σπουδών και στον κανονισμό λειτουργίας του ΚΕΔΙΒΙΜ-ΔΠΘ (https://kedivim.duth.gr/operfr/)

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβάλει ο υποψήφιος για τη συμμετοχή του στο Πρόγραμμα κατ’ ελάχιστο είναι:

  1. Αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας/διαβατηρίου
  2. Αντίγραφο πτυχίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής

ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης οποιουδήποτε τμήματος και σχολής της ημεδαπής ή της αλλοδαπής

ή βεβαίωση φοιτητικής ιδιότητας.

Ενστάσεις θα γίνονται δεκτές το αργότερο 5 ημέρες αφού αναρτηθεί ο πίνακας εισακτέων.

Σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός εκπαιδευομένων, ο/η ΕΥ διατηρεί το δικαίωμα της αλλαγής της ημερομηνίας έναρξης του προγράμματος ή και ακύρωσής του, ενημερώνοντας εγκαίρως τους/τις εκπαιδευόμενους/ες.

Επικοινωνία

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να επικοινωνούν με τη γραμματεία του Προγράμματος στο τηλέφωνο 6955127527 (Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 1μμ-3μμ) και στο e-mail: sec.edu.program@gmail.com

Περιγράμματα θεματικών ενοτήτων – μαθημάτων

Για τη σωστή διεκπεραίωση της αίτησής σας θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται τα απαραίτητα επισυναπτόμενα αρχεία σε μορφή PDF. Οδηγίες για τη δημιουργία PDF αρχείων μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ

Σε περίπτωση που έχει υποβληθεί ξανά αίτηση σε κάποια άλλη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος μετά την 01/07/2022, παρακαλώ συνδεθείτε πρώτα με τα στοιχεία που είχατε υποβάλει σε εκείνη την αίτησή σας και ύστερα προχωρήστε στην συμπλήρωση της νέας αίτησης.